Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Συμβουλές αντιμετώπισης των κινδύνων στο διαδίκτυο


● Τοποθετήστε τον Η/Υ σε κοινόχρηστο δωμάτιο του σπιτιού ώστε να μπορείτε να κάθεστε μαζί με το παιδί όταν αυτό συνδέεται με το διαδίκτυο.


● Εγκαταστήστε λογισμικά φιλτραρίσματος και αποκλεισμού ακατάλληλων ιστοχώρων.


● Ενημερώστε τα παιδιά για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε σχέση με το διαδίκτυο. Για παράδειγμα, τονίστε ότι δε μπορεί να αντιγράψει ή να εγκαταστήσει κάτι από το διαδίκτυο χωρίς πρώτα την έγκριση των γονέων. Επίσης, είναι σημαντικό να ξέρει ότι δε μπορεί να προβεί σε ενέργεια που κοστίζει χρήματα χωρίς να έχει ενημερώσει τους γονείς.


● Συνάψτε με τα παιδιά ένα “συμβόλαιο” χρήσης διαδικτύου συμπεριλαμβάνοντας κανόνες ανάλογους με την ηλικία του κάθε παιδιού. Το συμβόλαιο αυτό θα πρέπει να αναγράφει την διάρκεια περιήγησης στο διαδίκτυο και τις ιστοσελίδες που μπορούν να επισκέπτονται ενώ θα πρέπει να βρίσκεται πάντα δίπλα από τον Η/Υ σε εμφανές σημείο.


● Επισημάνετε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και να μοιράζονται κωδικούς με κανέναν άλλο εκτός των γονέων τους.


● Μιλήστε στα παιδιά για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να μιλάνε, να στέλνουν φωτογραφίες ή να δέχονται να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν στο διαδίκτυο.


● Ζητήστε από τα παιδιά να απευθύνονται σε σας κάθε φορά που κάτι τους κάνει να αισθάνονται άβολα, όπως, για παράδειγμα, ένα προσβλητικό μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.


● Τονίστε την επιτακτική ανάγκη να διακόπτεται αμέσως η επικοινωνία με άτομα που ζητάνε προσωπικές πληροφορίες ή επιδιώκουν συζητήσεις με σεξουαλικά υπονοούμενα.


● Ενημερώστε τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας για την ελεύθερη φύση του διαδικτύου και καθοδηγήστε τα ώστε να αντιμετωπίζουν το περιεχόμενό του με κριτική σκέψη.

Πηγή: https://boro.gr/142867/paidi-kai-internet-oi-9-tropoi-prostasias-apo-toys-kindynoys/


Ζωή Ιρίσα , Α2